Diákélet

A felújított 6. emeleti folyosó

Megújultak közös helyiségeink - szépül a kollégium!

Elkészült a kollégium 6. és 7. emeleti közös helyiségeinek felújítása. Tanulóink már birtokba is vehették az új előteret, folyosót és vizesblokkokat. Köszönjük a Székesfehérvári Tankerületi Központ és Székesfehérvár Megyei Jogú Város támogatását!

Akcióban az Öko csoport

Fenntarthatósági témahét a kollégiumban - ismét akcióban az Öko csoport!

A Fenntarthatósági témahét alkalmából madárodúkat helyezett ki a kollégium kertjében az "Öko csoport" szakkör. Az odúkat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől szereztük be, mert így teljesen biztosak lehettünk benne, hogy szakszerű megmunkálású, időjárásálló és minőségi árút kapunk. Az odú kihelyezéséhez szintén innen kaptunk támpontokat. Megtudhattuk, hogy

madaraink egy része odúköltő, azaz idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módón képződő, vagy harkályok vájta odúkban költ. A településeken és a mezőgazdasági területeken egyaránt jelentkező természetvédelmi probléma, hogy az idősebb, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya alacsony, csökken vagy már teljesen el is tűnt.

Szerencsére mesterséges fészekodúk kihelyezésével ellensúlyozni lehet ezt a negatív hatást.

A tipikus, kerek röpnyílású, harkály vájta madárodúk mesterséges változatai közé tartozik a „B” típusú odú is, a mesterséges odúk közül ez a legszélesebb körben használt. Ebbe költöznek azok a legalkalmazkodóképesebb, településeken is gyakori fajok – a széncinege, a házi és a mezei veréb –, melyek kedvelik a hagyományostól eltérő és az alacsonyan elhelyezkedő fészkelőhelyeket is. Az odúkat folyamatosan megfigyeljük és várjuk az új lakókat!

A ballagást követő közös vacsora

Ballagás a kollégiumban - búcsú a végzősöktől

Idén is eljött ez a nap, amikor búcsút vettünk végzős tanulóinktól: 2024. április 25. a kollégiumi ballagás napja. A ballagó diákok és nevelőtanáraik, fehér szegfűkkel a  kezükben, a 9. emeletről indulva érkeztek a Színházterembe, ahol már a szépen feldíszített, terített asztal várta őket. Az ünnepi műsor keretében Csog István búcsúzott a ballagó kollégisták nevében, majd dr. Borók László igazgató úr szólt a ballagókhoz. Ezután Sztojka Márkó 11. osztályos tanulónk búcsúztatta a nagybetűs életbe induló diákokat. A kollégiumban végzett lelkes és elkötelezett közösségi munkájáért több tanuló is könyvjutalomban részesült, melyet Nyikusné Tatai Szilvia igazgatóhelyettes adott át az érintetteknek. Csog István a diákönkormányzatban végzett munkájáért, Ámán Szabolcs pedig a kollégiumi kulturális programokon és versenyeken való aktív tevékenységéért részesült elismerésben. A délutánt a Gorsium Szakgimnázium táncosainak műsora és egy jó hangulatú közös vacsora zárta. Végzőseinknek jó tanulmányi eredményeket, sikeres vizsgákat kívánunk!

A győztes JAK-os csapat

Elhoztuk az aranyat - győzelem az Árpád Kupán!

2024. április 17-én rendezte meg hagyományos focitornáját az Árpád Kollégium a sportot és futballt kedvelő kollégisták számára. A regionális szintű megmérettetésen a középiskolai kollégiumok felkészült csapatai szépen szerepeltek. Az Árpád Kupa győztes csapata végül a JAK-os különítmény lett. A csapat tagjai: Adács Levente, Bordács Zoltán, Bulath Hilár, FarkasMarcell Milán, Kocsis Ákos, Pordán Alex, Soós Bence, Tóth Krisztián, Zvezdovics Gábor Bence. Torna legértékesebb játékosa: Bordács Zoltán. Gólkirály: Zvezdovics Gábor Bence (6 gól). Felkészítő tanár: Ötvös István. Szép volt fiúk! Gratulálunk!

Alapítvány

Az alapítvány neve: Kulturált Ifjúságért Alapítvány
Adószáma: 18482148-1-07
Számlaszám : 10402908-29020179 
 
Az alapítványi céljai: 
 

Alapítvány


Az alapítvány neve: Kollégium a Diákokért Alapítvány
Adószáma: 18480995-1-07
Számlaszám : 16200247-10010196

Az alapítványi céljai: 
A Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium hátrányos helyzetű, jó tanulmányi eredményt elérő, illetve a kollégium jó hírnevét öregbítő tanulóinak anyagi támogatása, különórák keretében történő oktatása, képességfejlesztése. Szabadidős programok anyagi fedezetének biztosítása, illetve a kollégium életét, egyes csoportok illetve tanulók munkáját bemutató kiadványok finanszírozása. 
Ünnepi hetünk megnyitóján

Idén is JAK-napok! Szeretettel várjuk a vármegye kollégiumait!

A Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégiumban megkezdődtek a JAK-napok, amelynek keretében minden évben megemlékezünk névadónk születésnapjáról. A város számára is nyitott JAK Galériában Ízelítő címmel nyílt tárlat, mely a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola vizuális művészeteket tanuló diákjainak munkáiból válogat. A hagyományos JAK-napokat a nevelőtanárok és a DÖK közösen szervezik, a rendezvény célja, hogy kötetlenebb programok tudjanak megvalósulni az intézményi keretek között. Idén a kiállítás mellett lesz E-sport verseny, kerékpártúra, tanár-diák focimeccs, a vármegyei kollégiumoknak meghirdetett versmondó verseny és illusztrációs verseny is. Mindenkit szeretettel várunk programjainkon!

Erre a címre várjuk a felajánlásokat!

Kollégium a Diákokért Alapítvány

Kérjük, hogy támogassák Önök is az adó 1% felajánlásával kollégiumunk alapítványát!

A Kollégium a Diákokért Alapítvány a Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégiumban lakó diákok tanulmányi munkájának támogatására és segítésére jött létre. A felajánlott összeget a diákok tanulmányait támogató tárgyi eszközök beszerzésére fordítjuk.

Ünnepi hetünk programjai

Április 8-12. között ismét JAK-napok!

2024. április 8. és 12. között ismét megrendezzük kollégiumunk ünnepi hetét, a JAK-napokat. Változatos programokkal, sporttal, kultúrával, minőségi együtt töltött idővel várjuk minden kedves diákunkat! Továbbá szeretettel várjuk a vármegye kollégiumaiból érkező tanulókat és kísérőtanáraikat hagyományos költészet napi versmondó versenyünkre és versillusztrációs versenyünkre. A JAK Galériában a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola növendékeinek kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők.

A Sóstó keleti kapuja

Részt vettünk az I. Fejér vármegyei ökoiskola találkozón

A JAK Öko munkaközösségének tagjai is részt vettek a Fejér vármegyei ökoiskolák és zöld óvodák szakmai találkozóján, melyet első alkalommal szervezett meg az Oktatási Hivatal Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központja Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával. "Az Alsóvárosi Közösségi Központban rendezett eseményen a környezettudatos nevelésről, az egészséges életmódot népszerűsítő intézményi programokról, valamint a fenntarthatóságról cseréltek tapasztalatot a szakemberek. A Nemzeti Alaptanterv szerint a fenntarthatóságra és környezettudatosságra nevelés kiemelt nevelési cél és feladat. A nevelési-oktatási program sikeres alkalmazása és fenntarthatósága olyan támogató rendszer működtetését igényli, amely a pedagógust napi munkájában segíti, folyamatosan naprakész információval látja el. Ennek megvalósításához nyújt támogatást a Központ azon a szakmai találkozóján, amelyet a város támogatásával, hagyományteremtő szándékkal rendezett meg csütörtökön a Sóstó Természetvédelmi Területen az Alsóvárosi Közösségi Központban. Fejér vármegyében 60 nevelési intézmény minősített „zöld óvoda”, közülük 15 „örökös zöld óvoda”, míg a 76 ökoiskolából 49 nyerte el az „örökös ökoiskola” címet pályázaton."

https://www.szekesfehervar.hu/zold-ovodak-okoiskolak-szakmai-talalkozoja )

( https://www.feol.hu/helyi-kozelet/2024/03/specialis-konferenciat-tartottak-az-intezmenyvezetok-szekesfehervaron )

Fotó: Király Kinga

"Lételemünk a víz" - a víz világnapi fotópályázat eredményhirdetése

2024. március 22. a víz világnapja. A víz világnapja minden év március 22-én megtartott esemény. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először 1993-ban tartották meg.

Ebből az alkalomból a JAK Öko csoportja ismét meghirdette a nagy sikerű víz világnapi fotópályázatot "Lételemünk a víz" címmel. A kiírásra 117 pályamű érkezett, melyből 24-et emeltünk ki. A díjazott fotók a facebook oldalunkon tekinthetők meg. Oklevélben és jutalomban a következő pályázók részesülnek: Bancsó Blanka, Banya Dorina, Császár Gertrúd, Csonka Viktória, Fülöp Fanni, Horváth Lili Karina, Jákli Kitti, Katona Zoltán, Kelemen-Kovács Aliz, Király Kinga, Kiss Kitti, Lakatos Adél, Magyar Bettina, Morell Angéla, Nagy Mária Mila, Panyi Mónika, Papp István, Pintér Klára, Rostás Vivien, Simon Réka, Szkoklik Brigitta, Sztojka Vivien, Varga Larissza, Sörös Bence. Grtatulálunk minden díjazottnak!

32 versenyző mérettette meg magát

Megyei kollégiumi asztalitenisz bajnokság a JAK-ban

2024. március 21-én szerveztük meg a megyei kollégiumi asztalitenisz bajnokságot a megye középiskolai kollégiumai számára. Összesen 7 kollégiumból 20 fiú és 12 lány nevezett a megmérettetésre: a székesfehérvári Árpád, a dunaújvárosi Rudas, a székesfehérvári Váci, a dunaújvárosi Lorántffy, a velencei Entz és saját diákjaink a JAK-ból és az NNÁK-ból. A délután folyamán nagy küzdelmek és nagy beszélgetések zajlottak, minden versenyző és a kísérő- és felkészítő tanárok is nagyon jól érezték magukat.  Köszönjük a megye kollégiumainak, hogy ellátogattak hozzánk! Gratulálunk minden indulónak! A végeredmény:

Lányok

 1. Burján Judit (Árpád)
 2. Karner Zoé (Árpád)
 3. Szeile Bernadett (Lorántffy)
 4. Ébner Laura (Rudas)

Fiúk

 1. Tiringer Máté (Árpád)
 2. Rajki Rómeó (Lorántffy)
 3. Ferencz Dénes (Lorántffy)
 4. Rimóczi Zsolt (Entz)

Kapcsolat

József Attila Középiskolai Kollégium

 • +36-22/500-827
 • info@albakoli.hu
 • fiu@albakoli.hu
 • 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u.13

Intézményünk elismerései:


Nemes Nagy Ágnes Kollégium

 • +36-22/312-072
 • lany@albakoli.hu
 • 8000 Székesfehérvár, Gyümölcs u. 13.


Intézményünk elismerései:Fenntartó:
Székesfehérvári Tankerületi Központ
Cím: 8000 Székesfehérvár, Petőfi u. 5. • Telefon: +36 (22) 795-240 • E-mail: szekesfehervar@kk.gov.hu
OM azonosító: 040659
albakoli 2022
line-shape line-shape