Diákélet

A közgyűlés részvevői a Színházteremben

Tanév eleji közgyűlést tartott a DÖK

Tanév eleji közgyűlést tartott 2023. szeptember 20-án szerdán este a József Attila Középiskolai Kollégium Diákönkormányzata.

Az ülés nyilvános volt, azon minden kollégista diák részt vehetett. Az este folyamán a résztvevők több napirendi pontot is tárgyaltak. 

A legfontosabb programpontok az éves DÖK munkaterv véleményezése és elfogadása, valamint a DÖK adományok felhasználásának pénzügyi terve voltak. Az este eredményesen zárult, a diákok minden döntésben konszenzusra jutottak. A Diákönkormányzat munkáját Polczer Zoltán tanár úr segítette.

 

Gólyáink vetélkedője

Beköltözés és gólyanap a kollégiumban

2023. augusztus 30-án indult a 2023-2024-es tanév a József Attila Középiskolai Kollégiumban. A dátum nem elírás, hiszen a kollégista diákok olyan speciális helyzetben vannak, hogy mindig az iskola megkezdése előtti napokban kell beköltözniük a kollégiumba. Kis gólyáink, vagyis a 9. osztályos tanulók két nappal az iskolakezdés előtt érkeznek, mert hagyományosan ezen a napon rendezi számukra a kollégium Diákönkormányzata a gólyanapot. A hivatalos elintéznivalók után a diákok búcsút vettek a szülőktől, hiszen a DÖK-ösök és a kollégium nevelőtanárai számos izgalmas programot készítettek elő számukra. És ez fordítva is igaz volt, csak arról tanáraink akkor még nem sejtettek semmit. :) Gólyáink az épületben való eligazodást segítő túrák után egy vidám hangulatú, játékos vetélkedővel egybekötött ismerkedési esten vettek részt. Az este még számos meglepetést tartogatott - főleg a nevelőtanároknak - hiszen volt olyan kis gólyánk, aki a teljes kulcscsomóját a szekrénybe rakta, a lakatkulccsal együtt, majd rápattintotta a lakatot. Semmi vész! Megoldottuk! :) Másnap délelőtt Székesfehérvárral és városunk nevezetességeivel ismerkedett kis gólyáink csapata. A délután folyamán pedig a lánykollégium gólyái is ellátogattak a JAK-ba, ahol fiú-lány vegyes gólyacsapatok mérték össze tudásukat és ismerkedtek egymással. A játékos vetélkedő végén Gólyakirálynőt és Gólyakirályt is választottak a fiatalok. Közben megérkeztek régi, szeretett diákjaink is. Nagy mosolygások, nagy újratalálkozások közepette elindult a 2023-2024-es tanév.

Alapítványunk adatai

A Kollégium a Diákokért Alapítvány az idén is várja az 1% felajánlásokat

Tisztelt Szülők, Gondviselők! Kérjük, hogy adójuk 1%-ával támogassák Önök is a Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium alapítványát! Hálásan köszönjük a felajánlásokat!

A JAK Powerlifting Team versenyzői

JAK-os sikerek a ceglédi erőemelő bajnokságon

Ismét megmérettették magukat a JAK Powerlifting Team versenyzői a Ceglédi Férfi Ifjúsági RAW Erőemelő Magyar Bajnokságon. 6 vállalkozó szellemű ifjú, és edzőjük Verbics Viktor tanár úr 2023. május 1-jén utaztak az Alföldön rendezett magyar bajnokság helyszínére. A fiúk több versenyszámban és különböző súlycsoportban indultak. Eredményeik: Szabó Milán 2. hely, Teichel Kevin 7. hely, Lunk Gábriel 7. hely, Király Péter 10.hely. Gratulálunk! Szép volt fiúk!

A kivilágított kollégium épülete

45 éves a József Attila Középiskolai Kollégium

1977-1978-as tanévben, azaz 45 tanévvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium a Székesfehérváron tanuló középiskolás diákok előtt. Ennek tiszteletére a JAK diákjai kivilágították az épületet, és egy hetes rendezvénysorozattal ünnepelték az évfordulót.

Kiélezett küzdelem a sportpályán

Tanár-diák foci a JAK-napokon

Kollégiumunk diákönkormányzata immáron második alkalommal hívta ki a JAK nevelőtanárait egy barátságos futball mérkőzésre. A kiélezett küzdelemben az idén a "Tanári henger" csapata bizonyult az erősebbnek. A tavalyi évben - nagy fölénnyel - a diákok nyertek. Az mérkőzések összesített állása: 1-1. Már várjuk a következő JAK-napokat! Jöhet a visszavágó! :)

A kiállítás megnyitóján

Kiállítás a JAK Galériában

Illés Orsolya Tünde képző- és iparművész, művésztanár kiállításával nyílt meg a JAK-napok egy hetes rendezvénysorozata. A kiállítás darabjai között helyet kaptak művészkönyvek, kísérleti jellegű textilképek, merített papír alkotások, melyek a modern technika eszközeit sem nélkülözték. A téri élmény megfogalmazása, a kép síkjából kiemelkedő elemek teszik egyedivé Orsolya munkáit. Emellett a fény-árnyék jelenségekre és ezek megjelenítési formáira fordít nagy hangsúlyt a művész. A kiállítást Horváth Lénárd, kollégiumunk művésztanára nyitotta meg. Az alkotások a JAK Galériában április végéig tekinthetők meg. 

Megyei szintű szavalóversenyünk díjazottjai

Megyei szintű szavalóversenyt hirdettünk a költészet napja alkalmából

A magyar költészet napja alkalmából, József Attila előtt tisztelegve, az idén is meghirdettük hagyományos szavalóversenyünket, ahová a megye kollégiumaiból vártuk a nevezőket. Ebben a tanévben 4 megyei kollégium 13 diákja mérettette meg magát. A versenyen 2 verssel lehetett indulni: egy József Attila és egy szabadon választott magyar szerző költeményével. József Attila klasszikus költeményei mellett többen készültek Petőfi verssel, ezzel tisztelegve Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója előtt. A sok-sok színvonalas szavalat közül 1. helyen végzett Dombi György Márk az Árpád Kollégiumból, a 2. és 3. díjat Varga Villő és Szkoklik Brigitta vitte el a Nemes Nagy Ágnes Kollégiumból. Különdíjban részesült Kovács Erik Lajos a József Attila Kollégium és Kovács János Benjámin az Árpád Kollégium diákja. Gratulálunk a szép eredményekhez!

A JAK-napok programkínálata

Ismét JAK-napok!

2023. április 17-23. között a JAK-napok keretében emlékezünk meg intézményünk névadójáról, József Attiláról, illetve a költészet napjáról, melyre tisztelettel hívjuk a kollégista diákokat és nevelőtanáraikat!

Klupács Péter kutató-mentő interaktív előadása

"A hős benned van" - avagy merj segíteni!

Óriási érdeklődés övezte Klupács Péter kutató-mentő interaktív előadását 2023. március 20-án a József Attila Középiskolai Kollégiumban. "A hős benned van" címmel két előadás keretében mutatta be a Törökországot is megjárt mentőtechnikus a kollégium tanárainak és a kollégista diákoknak az elsősegélynyújtás módjait és az újraélesztés helyes technikáját. A jó hangulatú délután keretében színes labdák és ambubaba segítségével bárki kipróbálhatta és gyakorolhatta az újraélesztést, illetve külön kérdésekre is jutott idő. A hallgatóság kérésére Klupács Péter képes beszámolóban tárta elénk a HUBA - Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Csapat tagjaként végzett törökországi kiküldetését, melyben egy héten keresztül mentették társaival a földrengés romok alatt rekedt áldozatait. Köszönjük a sok hasznos információt, az értékes beszámolót! Sokat tanultunk belőle!

A nőnapi szív

Nőnapi szerenád a kollégiumban

Évtizedek óta kedves hagyományunk, hogy a fiúkollégium tanulói március 8-án, azaz nőnapon szerenáddal köszöntik a lánykollégium tanulóit. 

A József Attila Kollégium fiúkórusa már hónapokkal az esemény előtt készül és gyakorol a zenés produkcióra, a Nemes Nagy Ágnes Kollégium lányai  pedig nagy gonddal megtervezik a 9. emeletes épület kivilágításának rendjét. A fiúk március 8-án sötétedés után érkeznek a lánykollégium előtti parkba, ahol aztán a hölgyek tiszteletére, felcsendülnek a jól ismert és klasszikus szerelmes dalok. A lányok pedig fokozatosan sötétítik el az épületet, majd egyre több ablakban gyúl ki a fény, amely végül egy szívecske alakzatban lesz teljes. A látványosságról már a városban is évek óta tudnak, így ezen az estén sokan érkeznek, hogy megnézhessék a "Nőnapi szívecskét".  

Kapcsolat

József Attila Középiskolai Kollégium

  • +36-22/500-827
  • info@albakoli.hu
  • fiu@albakoli.hu
  • 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u.13

Intézményünk elismerései:


Nemes Nagy Ágnes Kollégium

  • +36-22/312-072
  • lany@albakoli.hu
  • 8000 Székesfehérvár, Gyümölcs u. 13.


Intézményünk elismerései:Fenntartó:
Székesfehérvári Tankerületi Központ
Cím: 8000 Székesfehérvár, Petőfi u. 5. • Telefon: +36 (22) 795-240 • E-mail: szekesfehervar@kk.gov.hu
OM azonosító: 040659
albakoli 2022
line-shape line-shape